вівторок, 30 квітня 2013 р.

Твори світового живопису на уроках світової літератури

Усі мистецтва, злившись разом,
Красу та Істину несуть.
Добро, Чарівність, Мир і Правда -
Їх неодмінна вічна суть.

Урок світової літератури - це синтез мистецтв. Синтез означає «поєднання», тому на своїх уроках я поєдную літературу як мистецтво слова з іншими видами мистецтва: музикою, живописом, скульптурою, архітектурою, театром.  Адже в усіх нормативних документах, що стосуються стратегії  розвитку освіти, відзначається, що мета сучасної школи – виховати всебічну і гармонійно розвинену особистість. Один із принципів, який прописаний у Концепції літературної освіти – вивчення літератури у контексті розвитку культури і мистецтва. 

Коли доцільно використовувати синтез мистецтв на уроці літератури?

 Є твори літератури, у яких безпосередньо зустрічається той чи інший твір мистецтва, який не  можна залишати поза увагою. Історичний, культурологічний та мистецтвознавчий коментар тут буде дуже доречним.

Наприклад, у 6 класі при вивченні новели Рея Бредбері «Усмішка» ми зустрінемо шедевр високого Відродження – картину «Джоконда» Леонардо да Вінчі.

Або у 7 класі, знайомлячись з новелою О.Генрі «Останній листок», повинні згадати скульптуру Мікеланджело «Моісей», з якою порівнює свого героя Бермана автор. 


Можна спланувати роботу так, щоб твори мистецтва були у центрі уваги ніби опосередковано.


Наприклад, вивчаючи у 7 класі тему «Україна та її історія в літературі», зокрема повість М.Гоголя «Тарас Бульба», доречно звернутися до картини І.Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану».


Вивчаючи творчість Гоголя  у 9 класі, учні переглядають полотна  А.Куїнджі «Місячна ніч на Дніпрі», «Вечір в Україні», «Українська ніч» та порівнюють їх з  з текстом Гоголя з «Майской ночи»:  
«Знаете ли вы украинскую ночь? О, вы не знаете украинской ночи! Всмотритесь в неё. С середины неба глядит  месяц.  Необъятный небесный свод раздался, раздвинулся ещё необъятнее. Горит и дышит он. Земля вся в серебряном свете; и чудный воздух и прохладно-душен, и полон неги, и движет океан благоуханий. Божественная ночь! Очаровательная ночь!»
Необхідною проблема синтезу мистецтв на уроці літератури виявляється і при вивченні оглядових тем, таких як «Відродження», «Барокко»,  «Романтизм», «Модернізм» тощо. Доцільним тут виявляється представлення літературних тем через зв'язок зі світовим мистецьким процесом. 

Наприклад, на уроці, присвяченому розгляду теми  «Романтизм», використовую   полотна  Е.Делакруа «Свобода на барикадах»,






Т.Жеріко «Пліт Медузи», останнє з яких поклало початок романтизму у французькому живописі.
Учні завжди із задоволенням приєднуються до екскурсій у світ живопису, створюють власні презентації, слайд-шоу тощо.


Отже, вивчення літератури через синтез інших видів мистецтва допомагає учням продуктивніше засвоїти матеріал, розвиває їх всебічно, вчить їх головному – жити на землі.  Бо, як сказав німецький письменник і драматург Б.Брехт:  «Усі види мистецтва служать найвеличнішому з мистецтв – мистецтву жити на землі».

Немає коментарів:

Дописати коментар